ONLINE
ISSN 2062-9753

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Címlap  Tizenhetedik lapszámok   Cserfa lapszámok Péceli Hírek lapszámok Videók  Archívum  Magunkról 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
 
 
 
Tizenhetedik Online - Rákosmente adományai Kolontár, Devecser, Somlóvásárhely vörösiszap-ár sújtotta lakosságának
Rákosmente adományai Kolontár, Devecser, Somlóvásárhely vörösiszap-ár sújtotta lakosságának[2010-10-14]  

Két kisteherautóval indult ma, október 14-én reggel a vörösiszap-áradat sújtotta településekre Rákosmente küldöttsége. Riz Levente polgármester, Rózsahegyi Péter önkormányzati képviselő, a kerület humanitárius segélyeinek főszervezője közel 600.000 forint értékű adománnyal indult útnak. A gyűjtésben aktív szervezőmunkát végzett Csalami Csaba, az Ezüsthárs Alapítvány vezetője. Segítette a a munkát a rákoskeresztúri Szent Kereszt Plébánia és Rákosligeti Plébánia gyülekezete.
 
 
Ahol átszakadt a gát...

 
Az adományok között volt gumicsizma, szájmaszk, gumikesztyű, saválló kesztyű, ásó, lapát, talicska, különféle tisztítószerek, esőköpeny. A TIZENHETEDIK Online október 9-i, szombati, kiadásában, illetve a TIZENHETEDIK Regionális Magazin első oldalán október 11-én, hétfőn megjelent felhívás nyomán számos olyan lakossági felajánlás is érkezett, amely gazdagította az adományokat. Derzbach Lászlóné például 10 rend vadonatúj ágynemüt hozott, mások gyerekjátékokkal, ruhanemükkel keresték föl a Bakancsos úti sporttelepen lévő gyűjtőhelyet. Az adományozók között volt, aki készpénzzel járult hozzá a segélycsomaghoz. Papp József kerületi húskereskedő 50 kg földarabolt sertéscombbal, zsírral, szalonnával segített, illetve rendelkezésre bocsájtotta azt a feltankolt kisteherautót, amellyel megrakodva, a küldöttség egy része megtette az oda- és visszavezető utat. Rojik József ital-nagykereskedése rengeteg karton ásványvízzel segítette a katasztrófa sújtotta terület rászolutjait. A Renault Kelet-Pest  kistehereautót biztosított. A piacon lévő mezőgazgasági szaküzlet pedig kedvezményes áron, illetve részben ingyenesen biztosította az általuk felajánlott árucikkeket.  Egy rákosmenti polgár személygépkocsit, egy másik sárvári házát ajánlotta ingyenesen, tulajdonba a rászorult családnak. Egy további felajánlás átmeneti ingyens ingatlanhasználatot tesz lehetővé, míg a károsult új hajléka felépül.
Sok jó ember él Rákosmentén.
Kolontárra természetesen még mindig nem hajthat be mindenki, másfél kilométerrel a település központja előtt rendőri biztosítás jelzi, hogy csak a katasztrófa színhelyére mentési feladat ellátása céljából érkezők hajthatnak be, illetve az út mentén lakók használhatják az útvonalat.
 
 
 


Egy halálra ítélt a Torna partjáról
A híd, amely az életmentésre indult terepjáró alatt szakadt le.


A Kiss házaspár Rákoskertről önkéntesként az élelmezésben segít folyamatosan a katasztrófa utáni második naptól kezdve.
Polgármesterek. Tili Károly Kolontár, Riz Levente Rákosmente
 
Megérkezésünkkor a követség tagjai csak szakaszosan juthattak el a helyszínre. Az áthaladást biztosító ellenőrrel beszélgetve kiderült, őt is az a mai hír döbbentette meg legjobban, hogy a közvélemény által a katasztrófa egyik főfelelősének tartott Bakonyi Zoltánt nem helyezte előzetes letartóztatásba a veszprémi városi bíróság. Az ellenőrt is megnyugtatta az az információ, hogy ez még csak egy elsőfokú határozat volt, s várhatóan a későbbiekben megtalálják a megfelelő jogi alapot arra, hogy a több ember halálát okozó katasztrófa feltételezett előidézői a jogszolgáltatás elé kerüljenek.
A beszélgetés közben számos locsolóautó, tűzoltó, rendőrségi jármű hajtott el mellettünk jelezve, hogy a kármentés, a helyreállítás, az élet normalizálását segítő állami intézkedések folyamatosak. Ahogy áthaladtunk a kordonon, fellocsolt út vezetett Kolontárra. A település határánál, a község magasabban fekvő részein szinte nyomát sem lehetett látni a katasztrófának. Takaros házak, gondozott kertek sorakoztak egymás mellett. Egyetlen közös ismérvük volt: tulajdonosaik nem voltak otthon, kényszerűségből a környező településekre menekültek.  A néhány száz lelkes kisfalu központjában tábori sátor alatt szervezték a mentőalakulatok ellátását. Megérkeztünkkor  Tili Károly polgármester éppen ebédelt. Ahogy Riz Levente az autóból kiszállva felé indult, hogy üdvözölje, egy váratlan kiáltás hallatszott.  Egy férfi intett felé, fakanállal a kezében.      – Nicsak, a mi polgármesterünk! Kiss György rákoskerti lakos és felesége, Kiss Papp Edina ismerte föl Riz Leventét. Önkéntesként szolgálnak a településen. A katasztrófa második napján érkeztek, Kolontáron lakik ugyanis barátjuk, Vendel Zoltán, nekik akartak segíteni a bajban. Vendel Zoltánnak szerencséje volt, éppen a füvet nyírta, amikor a kertjétől két méterre a vörös áradat lezúdult. A Kiss házaspár azonban továbbra is ott maradt látva, hogy – bár ragyogyóan megszervezték a mentési-, helyreállítási munkálatokat – az emberek élelmezéséről azonban megfeledkeztek. Kiss György és barátai viszont a lakossági adományokból folyamatosan biztosítják a tűzoltók, a rendőrök, a katasztrófavédelmisek, a polgári védelem embereinek az ellátását.
A tábori sátortól néhány lépésre azonban már a tragédia helyszíneit pillanthatta meg a tudósító: a házak tetőit beborítva a vörösiszappal. A látvány szívszorító, egyben elborzasztó. Az egyik rommá zúzott ház mellett állt annak a hídnak a pillére, amely átvezetett a Torna-patakon a település másik oldalára. A mentésben részt vevők mesélték azt a szörnyű történetet, amelynek főszereplője egy édesanya és a gyermeke. A lezúduló áradatban az anya magasba tartotta kisgyerekét a patak tulsó oldalán, miközben derékig  állva a vörös lében kétségbeesetten várta a segítséget. A lúgos folyadék eközben marta a testét, iszonyatos fájdalmakat okozva. Egy terepjárós férfi meglátta őt, segítségére indult, keresztül a hídon. Az átkelő azonban nem bírta a nyomást, s éppen akkor rogyott össze, amikor a terepjáró ráhajtott. A vörös ár elsodorta a kocsit, vezetője életét vesztette. S ugyancsak elhunyt az édesanya is, ám a kisgyerek megmenekült.
 
Emlékmű Kolontáron. A márványtábla felirata. Az emberi hanyagság és kapzsiság természeti és emberi áldozataiért. 2010. október 4. Nyúli vállalkozók
Az adományt pakoljáűk ki a kocsiból. Felvételünkön: Tóth Csaba Csongor, a háttérben Csalami Csaba
 
Rákosmente küldöttsége Kolontárról a másik katasztrófa sújtotta település, Devecser felé vette az irányt. Szinte hihetetlen, hogy a Kolontártól mintegy 20 km-re lévő város épületeiben is hatalmas pusztítást végzett az ár. A polgármesteri hivatal bejáratánál nagy volt a sürgés-forgás, segítő felajánlók, adományozók, károsultak, a mentésben közreműködők adták egymásnak a kilincset. A polgármesteri hivatal nagykapujára több tájékoztató hirdetményt függesztettek ki. Ezek között olvashattuk a következőket: „Lelki segélyszolgálat a plébánián.” „Állati hullák elhelyezése a Hunyadi utca 39. szám előtt és a devecseri húsüzemben.” „Éjjeli szálláshelyek:” majd három cím következik, ahol a rászorultak átmenetileg álomra hajthatják a fejüket. Riz Levente találkozott Toldi Tamás devecseri polgármester kollégájával. Tájékoztatta arról, hogy a segélyszállítmányon kívül Rákosmente önkormányzata gyorssegélyben részesít három családot, amelyeket a helyi polgármester választ majd  ki. Ez 100.000 forintot jelent családonként, illetve ezek a családok egy éven át havonta 50.000 forintos támogatásban részesülnek. Kolontáron két család részesül ebben a támogatásban, míg a katasztrófa sújtotta legkisebb lélekszámú településen, Somlóvásárhelyen egy család kaphatja meg ugyanezt a támogatást. Toldi Tamás egyébiránt emlékeztette Riz Leventét, hogy ő devecseri polgármesterként hallgatója volt annak az előadásnak, amelyet Riz Levente tartott FIDESZ-es önkormányzati vezetőknek „Az Európai Unió és az önkormányzatok” címmel.
Tili Károly, Kolontár polgármestere érdeklődésünkre elmondta: a település lakóinak többsége vissza kíván költözni otthonába. Az élet – a szörnyűségek ellenére – tehát folytatódni fog Kolontáron is.

Vissza a címlapra

 
 
Hírlevél:
Név:
E-mail:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

 
 
 
 
© 2006-2013 Tizenhetedik.hu